پرسش . وظیفه مستحاضه کثیره چیست؟
همه مراجع (به جز مکارم): مستحاضه کثیره چند وظیفه دارد:
1. براى هر نماز باید پنبه (نوار بهداشتى) را عوض کند.
2. باید ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده، تطهیر کند.
3. براى هر نماز یک وضو بگیرد ؛ به عنوان مثال براى نماز ظهر یک وضو و براى نماز عصر وضوى دیگر.
4. یک غسل پیش از نماز صبح و یکى پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکى هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد.
5. اگر میان نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا فاصله بیندازد، باید براى نماز عصر و نماز عشا دوباره غسل کند.[1]
آیه اللّه مکارم: زن در استحاضه کثیره واجب است یک غسل پیش از نماز صبح و یکى پیش از نماز ظهر و عصر (اگر با هم بخواند) و یکى هم پیش از نماز مغرب و عشا (اگر با هم بخواند) انجام دهد و احتیاط مستحب آن است که علاوه بر این، براى هر نماز یک وضو بگیرد، قبل از غسل یا بعد از آن.[2]
تبصره 1 . نسبت به بند 4 آیات عظام (تبریزى، سیستانى و وحید) فتوا ندارند؛ بلکه احتیاط واجب کرده اند.
تبصره 2 . نسبت به بند 3 آیات عظام (تبریزى، سیستانى، وحید و نورى) وضو را واجب نمى دانند و گفته اند: با همان غسل استحاضه کثیره مى توان نماز خواند و نیازى به وضو نیست. آیه اللّه بهجت گرفتن وضو را احتیاط واجب مى داند و آیه اللّه صافى مى فرماید: گرفتن وضو در استحاضه کثیره مورد اشکال است؛ از این رو احتیاط آن است که پیش از غسل به قصد رجا وضو بگیرد؛ ولى در مورد نماز ظهر و عصر و نماز مغرب و عشا اگر با هم بخواند، گرفتن وضو خلاف احتیاط است.
تبصره 3. آیه اللّه سیستانى نسبت به بند 4 مى فرماید: فرض بند 4 در جایى است که خون پى در پى از پنبه به دستمال برسد؛ ولى جایى که رسیدن خون از پنبه به دستمال با فاصله باشد (مانند اینکه زن غسل کرد و نماز ظهر را خواند و قبل از نماز عصر، خون دوباره از پنبه به دستمال رسید)، احتیاط واجب آن است که پنبه را عوض کند و براى نماز عصر نیز غسل کند. اگر نماز عصر را خواند و پیش از آنکه خون از پنبه به دستمال برسد، بتواند نماز مغرب و عشا را بخواند، لازم نیست براى آن دو غسل دیگرى کند.
[1]. توضیح المسائل مراجع، م 396 و وحید، توضیح المسائل، م 402 و دفتر: خامنه اى.
[2]. توضیح المسائل مراجع، م 396.
نظرات (۰)